Selvästi oman elämän kingi

VUOTEEN 2019 UTELIAAN INNOKKAANA

Sankareiden 20. toimintavuosi on nyt onnellisesti takanapäin. Juhlistimme toimintaamme monin eri tavoin ja myös meille päin suotiin huomionosoituksia. Kokonaisuutena voin todeta, että vuosi oli täynnä mieleenpainuvia tapahtumia. Erillisen juhlavuoden ohjelmamme lisäksi ahkeroimme perustyömme parissa, josta osoituksena mm. ensi kerran pitämämme > 500 päihdeoppituntia kaikkien tapahtumiemme ja muun toiminnan lisäksi! Kohtaamiemme nuorten palautteissa 86,3% oli sitä mieltä, että he saivat päihdeoppitunneiltamme uutta tietoa. Kaikesta tästä on kiittäminen uutteraa henkilöstöämme, joka on tämän mahdollistanut. Vuoden ehkä suurimpina kohokohtina olivat ensimmäisen musavideomme (Pidä pääsi) tuottaminen ja oman kirjan (Elämäni Sankari – intohimoista ja aitoa päihdekasvatusta nuorten hyväksi) julkistaminen syksyn juhlaseminaa-rissamme. Vuoden lopuilla seminaarissamme lupailin, että Sankareiden katseet käännetään nyt tiukasti nykyhetkeen ja tulevaisuuteen historian muistelojen sijaan. Näin aion myös päättäväisesti tehdä.

Käynnistynyt vuosi 2019 on oman kolmivuotisen strategiakautemme keskimmäinen vuosi. Jatkamme suunnitellusti toimintamme maltillista kasvattamista laadun ja henkilöstön jaksamisen ehdoilla. Toiminnan kasvamisen ohella myös tunnettavuutemme tulee lisääntymään entisestään. Yksi merkittävä asia tänä vuonna tulee olemaan jäsenyhdistystemme kanssa käytävä vuoropuhelu. Haluamme päivittää tämän verkoston ja katsoa yhteistyön mahdollisuuksia oman jäsenverkos-tomme piiristä. 23 jäsenyhdistyksemme alla on liki 90.000 ihmisen verkosto, joka tarjoaa mittavan verkostoitumismahdollisuuden. Vuoden 2019 alusta Hyvinkään sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät perustetun KEUSOTE kuntayhtymän alle, jota johtaa Hyvinkään kaupunki. Tässä kuuden kunnan kuntayhtymässä voi tulevaisuudessa olla mielenkiintoisia kasvunäkymiä myös Sankareiden toiminnalle. Tulevan vuoden painopisteemme maantieteellisesti tulee säilymään viime vuoden tapaan Hyvinkään, KUUMA-seudun ja EKSOTEN alueiden toiminnassa.

Vuoden 2019 ehkä merkittävin uudistus kannaltamme on kirjanpidon muuttuminen kokonaan sähköiseen muotoon. Pitkä yhteistyömme Pike-yrityspalveluiden Ilkka Niirasen kanssa päättyy ja kirjanpidostamme vastaa jatkossa tilipalvelu Rantalainen täältä Hyvinkäältä. Ilkalle haluamme lausua suuret kiitokset hänen työstään järjestömme hyväksi kaikkina näinä vuosina. Muutoksen myötä suurimmat vaikutukset tästä kohdentuvat allekirjoittaneelle, kun talousasioiden hoito tulee muuttumaan jonkin verran. Muita toiminnallisia muutoksia tuovat lähinnä mahdolliset uudet kuntakumppanit, joita tavoittelemme edelleen täältä lähiseudultamme (KUUMA-seutu). Henkilöstömme kanssa olemme tarkentaneet roolituksiamme ja olemme valmiita tämän vuoden koitoksiin. Mielenkiintoista on nähdä miten päihderintamalla tilanteet tulevat kehittymään. Uskon, että nuuska, alkoholi, kannabis ja muuntohuumeet tulevat säilymään keskustelujen ytimessä. Elämänhallinnan haasteet tulevat myös säilymään oppituntiemme sisällöissä ja niitä nostamme edelleen aktiivisesti keskusteluun. Olen tyytyväisenä huomannut, että joissain kunnissamme on jo otettu käyttöön yhteisiä kotiintuloaikoja lapsillemme, näin esim. Laitilassa. Nämä ovat juuri oikeanlaisia liikkeitä vanhemmuuden tukemiseksi ja kasvatustyön tehostamiseksi.

Henkilökohtaisella tasolla olen asettanut itselleni heti tähän alkuvuoteen kevyitä tavoitteita oman elämänhallintani suhteen. Kyseiset tavoitteeni liittyvät unen, ravinnon, painonhallinnan ja ylipäätään ajankäyttöni parempaan käyttöön. Näitä tehostamalla haen työkykyä ja kuntoa lisää itselleni. Kunnon lisäystä kaivataan tuleviin kaukalopallokoitoksiini, joita on edessä pitkin kevättä. Tavoitteenani on Kuopiossa pelattavat ikämiesten SM-kisat, jonne olemme joukkueeni kanssa menossa huhtikuun alussa kirkastamaan viime vuotista hopeaamme. Minulle sopii hyvin se, että asetan konkreettisia tavoitteita itselleni, joita kohden pyrin. Ilman näitä jää tavoitteisiini pääseminenkin usein vajavaiseksi. Käynnistynyt vuosi tuo perheelle myös juhlan hetkiä, sillä esikoisemme valmistuu tänä vuonna erityisluokanopettajaksi Jyväskylän yliopistosta. Tämmöisen suorituksen jälkeen on kyllä syytä nostaa maljat ja nauttia tyttäremme saavutuksesta. Uskon, että vuosi tuo mukanaan paljon myös muunlaisia ilon hetkiä ja toki myös haasteellisiakin tilanteita. Kaikesta kuitenkin selvitään, kunhan muistetaan mennä ilon ja positiivisuuden kautta.

Hyvää, työntäyteistä ja onnellista vuotta 2019!

Henrik Norrena