Selvästi oman elämän kingi

UUSIA ALKUJA JA VALMISTAUTUMISTA SYKSYYN

5.8.2019

Tulihan se hellekesä sittenkin Suomeen. Heinäkuun alkupuolella näytti pitkään siltä, että tästä kesästä ei oikein tahdo tulla mitään. Itse olen saanut nauttia lomastani aina sieltä juhannuksesta saakka. Ensimmäinen viikkoni vierähti Barcelonan suunnilla ja loput lomastani olen ollut Suomessa lähellä kotiseutuani. Kesääni on mahtunut kaikenlaista. Päällimmäisenä kuitenkin esikoisemme Lindan valmistuminen erityisluokanopettajaksi ja nuorimman poikani Matiaksen ajokortin saaminen erikoispoikkeusluvalla 17-vuotiaana. Matiaksen ajokortin saamisessa olin isosti mukana, kun olin toinen hänen ajo-opettajistaan. Toukokuun alussa aloitimme Tervakoskella säännölliset saunomiset (puusauna) ja uinnit viereisellä Alasjärvellämme. Seurakuntamme saunaillat starttasivat sitten kesäkuun alusta, jolloin sauna + uinti mahdollisuus tuplaantui. Tämä hieno mahdollisuus uida ja saunoa järvessä on kyllä ollut kesän ehdottomia kohokohtia.

Lomalla ollessani seurasin toki maailmanmenoa ja erityisesti mitä päihde-/hyvinvointiasioissa tapahtuu. Porin Suomi Areenalla keskusteltiin uuden huumestrategian päivittämisestä. Edellinen päivitys on vuodelta 1997, joten kyllä on aikakin päivittää tämä paperi. Toimintaympäristön muutokset, kannabiksen yleistyminen, asenneilmapiiri ja muuntohuumeiden kasvu ovat kaikki merkittäviä tekijöitä, jotka tulee nyt päivittää ajan tasalle. Ilokseni huomasin myös uudesta hallitusohjelmasta, että Suomessa olla panostamassa 50 miljoonaa euroa lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Tällä tavoitellaan jonkinlaista Islannin mallin kaltaista tulosta. Tämä on ehdottoman tärkeä ja hieno asia. Islannin mallissa vanhemmuuden tukemiseen oli laitettu paljon paukkuja, jotka näkyivät mm. perheiden tukemisina, yhteisinä kotiintuloaikoina sekä kodin ja koulun välisenä parantuneen yhteistyönä. Tämä näkökulma on Suomen mallista jäämässä pienemmälle huomiolle ja toivonkin, että siihen saadaan vielä muutoksia aikaiseksi. Kodin ja vanhempien rooli on kaiken a ja o, jolloin siihen on ehdottomasti saatava parannuksia aikaiseksi. Lasten huostaanotot ovat tilastojen mukaan kasvussa, siksi tähän on panostettava entistä kovemmin. Suomessa on kesän tietojen mukaan lisääntynyt myös huumeiden vaikutuksen alaisena ajaminen, joten kyllä meillä ehkäisevässä työssä työsarkaa riittää.

Järjestömme aikoo ensi töikseen tarkastella kriittisesti omaa toimintaamme käynnissä olevan strategiakauden ylitettyä puolivälin rajapyykin. Tilanne syksyllä 2017 oli vallan toinen, kun loimme nykyisen strategiamme. Henkilöstömuutoksemme ja toimintaympäristön muutokset laittavat meidät pohtimaan strategiamme toimivuutta. Toki tähän vaikuttaa myös käynnissä oleva jäsenyhdistyskar-toituksemme. Tähän mennessä jo olemme saaneet jäsenjärjestöiltämme paljon ajateltavaa tulevai-suuttamme varten. Elokuun alusta saamme työyhteisöömme uuden työntekijän, kun hyvinkääläinen Suvi Lehtinen aloittaa meillä kohtaamistyönkehittäjänä. Suvi otetaan innolla vastaan ja odotamme hänen pääsevän syksyn aikana hyvinkin jo vauhtiin työssään. Jarno Saarisen muistorahaston ensimmäinen kokous pidetään 13.8.2019 ja tällöin päätämme ensimmäisestä lahjoituksestamme, joka kohdistuu Jarnon Ronja tyttärelle. Näistä päätöksistämme ilmoittelemme sitten myöhemmin lisää.

Syksy 2019 tulee varmasti olemaan hektinen työmme kannalta. Meille se on aina ollut vuoden kiireisintä aikaa koulutyömme kannalta. Näiden sisältöjä ja muita menetelmiämme hiomme tiukasti tässä alkusyksyn aikana. Syksyn lähestyminen tarkoittaa myös sitä, että tulemme jättämään uuden avustushakemuksemme avustuskeskus STEA:lle syyskuun loppuun mennessä. Tämä työ on aloitettu jo kevään aikana ja tulemme aikataulujen puitteissa taas avustuksemme jättämään. Viime syksynä julkaisemamme kirja ”Intohimoista ja aitoa päihdekasvatustyötä nuorille” on saanut osakseen melko mukavasti huomiota. Tähän liittyvä myyntikampanjamme on käynnissä vielä 15.8.2019 saakka, jolloin kaikki kirjan ostaneet osallistuvat kahden hengen VIP-lippupaketin arvontaan Red Carpet elokuvafestivaalin 30.8 konserttitapahtumaan. Lippupaketin arvo on noin 600 euroa ja ohjeet osallistua löytyy nettisivuiltamme.

Henkilökohtaisesti koen, että sain kesän aikana mukavasti lepoa ja virtaa tuleviin koitoksiin. Keväiset tapahtumat ovat silti mielessäni ja ajatukseni isosti Jarnon perheen selviytymisessä. Tiedostan senkin, että tämä prosessi tulee kestämään vielä pitkän aikaa. Liikunnallisesti löysin kesällä uutta kipinää, kun kotipaikkakunnallemme rakennettiin kuntoiluportaat. Portaiden 79 askelmaan on tullut tutuksi ja jokunen hikipisara on sinne jätetty. Heinäkuun viimeisellä viikonloppuna kävimme joukkueemme kanssa voittamassa harrastepesiksen SM-tittelin Tampereella. Mieleenpainuvinta tässä tapahtumassa oli kuitenkin hyvien ystävien tapaaminen, yhdessä oleminen ja nauraminen. Urheilu on yhdistänyt tätä porukkaamme jo pian 40 vuotta. Olen ehtinyt myös jo aloittamaan jääurheiluharrastukseni kaukalopallon myötä. Mukavalta tuntui ensimmäisen jäävuoron jälkeen ja tästä on hyvä jatkaa.

Mukavia loppukesän hetkiä!

Henrik Norrena