Selvästi oman elämän kingi

Takana pitkä ja kuuma kesä

06.08.2018

Mennään jo toista työviikkoa tämän vuoden kesälomien jälkeen. Takana on aivan uskomattoman hieno kesä, joka vain tuntuu jatkuvan edelleen. Omalta osaltani olen saanut hyvin huilahtaa perustyöstäni, vaikka kirjaprojektimme minua työllistikin pitkin kesää. Tässä projektissamme olemme nyt jo aivan loppusuoralla ja kaikki materiaalit pitäisi olla kustantamolla tämän kuun lopussa. Syyskuussa kirjan on tarkoitus ilmestyä ja tulla kaiken kansan tietoisuuteen. Mukavasti perhosia vatsan pohjassa tämän asian tiimoilta. Kaiken kaikkiaan kesä 2018 jää mieleen mittaushistoriamme lämpimämpänä. Saimme siis todistaa jotain vallan erikoista.

Sankareilla on edessä melkoisen vauhdikas syyskausi, jota värittää mm. laajat teemaviikkomme Eksoten alueella, avaukset uusien kuntakumppaneidemme kanssa, syyslomaleirimme ja 20 v juhlaseminaarimme kera iltajuhlan. Monenlaista on siis luvassa ja valmistelut näihin kaikkiin käyvät jo kiivaina. Järjestömme virallinen juhlapäivä on 24.9.2018, jolloin tulee kuluneeksi 20 vuotta perustamisestamme. Tuolloin järjestöä olivat perustamassa Hyvinkään Tahko ry, Nuorisopesis ry ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvinkään osasto ry. Tässä perustamiskokouksessa olin myös itse mukana ja voin taata, että kenelläkään ei varmasti ollut tiedossa mitä tuleman pitää seuraavan 20 vuoden aikana. Järjestöömme on sitten myöhemmin liittynyt 20 kpl muita yhdistyksiä, joten jäsenmäärämme yhdistyksillä mitattuna on nykyisin 23 kpl jäsenyhdistyksiä. Jäsentemme henkilöjäsenet, jos ynnätään yhteen päästään noin 75.000 ihmisen kokonaismäärään. Jäsenistöstämme suurinta porukkaa edustaa Suomen Salibandyliitto ry.

Aiemmissa blogeissani olen käsitellyt historiaamme ja jatkan vielä näitä muistelojani. Vuonna 2005 olimme ”pyörittäneet” toimintaamme jo kuusi kokonaista vuotta. Tänä vuonna sain tuekseni ensimmäisen kokopäivätoimisen projektityöntekijän, kun palkkasimme Kirsi Piiroisen avukseni. Toimistomme sijaitsi tuolloin Jussintorin kupeessa ja olimme Hyvinkään kaupungin vuokratiloissa. Toiminnastamme valmistui myös ulkopuolinen laaja arviointi, jonka toteutti Sosiaalikehitys Oy tilauksestamme. Vuonna 2006 kehitettiin jälleen kovasti ehkäisevää päihdetyötä. Valmistimme Diileri -nimisen lyhytelokuvan oppituntiemme tueksi. Elokuvasta tuli hyvä ja sitä tähdittivät mm. Pamela Tola ja Reino Nordin. Vielä 2010-luvullakin olemme käyttäneet ko. materiaalia ja sitä on myyty suuret määrät vuosien saatossa ympäri valtakunnan. Vuonna 2006 järjestimme yhteensä 228 päihdeoppituntia, joilla tavoitimme 10.728 ihmistä. Vertailun vuoksi koko 2010-luvun olemme tässä asiassa edenneet noin 435 päihdeoppitunnin vuosivauhdilla.

Henkilökohtaisesti olen saanut akkujani ladatuksi mielestäni hyvin, vaikka kirjaprojektia olemme työstäneetkin pitkin kesää. Pitkä kesäloma on hyvä keino saada ajatuksia myös työn ulkopuolelle. Perheemme lomareissu Espanjaan kokosi kaikki lapsosemme yhteen ja vietimme mukavat lomaviikot Espanjan itärannikolla. Nuorin poikamme ajoi kesällä moottoripyöräkortin ja liikkuu nyt entistä enemmän kavereidensa kera. Lapset kasvavat vauhdilla ja tilanteet elämässä muuttuvat. Välillä haikeanakin sitä pohtii elämän kiertokulkua. Loppulomastani pääsin hyvin omaan kuntoilukampanjaani mukaan. Alkuvuonna asettamani omat tavoitteet eivät ole täysin toteutuneet, jolloin en voi myöskään olla täysin tyytyväinen itseeni. Tätä kampanjaa on nyt tarkoitus viedä eteenpäin pitkälle syksyyn, loppuvuodesta nähdään kuinka äijän kävi.

Hyvillä mielin tulevaa syksyä odottaen!

Henrik Norrena