Selvästi oman elämän kingi

HyPo_kummijoukkue.jpg

Sankareiden 20. toimintavuosi on käynnistynyt

19.2.2018

Vuosi 2018 on jo hyvän matkaa ollut käynnissä. Meille se on tarkoittanut toimintasuunnitelmien, talousarvioiden ja henkilöstön työsopimusten viilaamisia. Tätä kirjoittaessa kaikki on nyt valmiina ja toimintakin on ollut poikkeuksellisen vilkasta näin vuoden alkuun. Sankareille on juuri palkattu uusi tapahtumakoordinaattori reilun 30 hyvän hakijan joukosta. Valituksi tuli hyvinkääläinen Maija Hietala, joka on meille entuudestaan tuttu työurastaan Hyvinkään kaupungin nuorisopalveluilla. Työporukkamme on nyt kasassa ja toteutamme perustyötämme hyvän suunnittelutyön siivittämänä. Tähän vuoteen otamme työmme tueksi myös työnohjauksen, jonka avulla pyrimme saamaan suuntaviivoja toimintojen kokonaisuuksien jäsentelyihin ja henkilökohtaisella tasolla jokaisen omaan työnsuunnitteluun. Innolla odotan työnohjauksesta saatavaa tukea toimintaamme.

Yksi tämän toimintavuoden kohokohdista on juhlavuotemme ohjelma, jota toteutamme osin työmme ohessa ja osin erillisinä tapahtumina. Juhlavuosi avattiin näyttävästi 1.2.2018, kun julkaisimme uuden Pidä pääsi -musavideomme. Musavideo julkaistiin ensin Radio Suomipopin Facebookissa, jonka kautta se sai välittömästi tuhansia näyttökertoja. Tämän jälkeen materiaalia on mainostettu Facebook-sivuillamme, YouTube-kanavallamme, Instagramissamme ja erillisellä tiedotteella, joka levisi laajalti eri medioihin. Allekirjoittanut oli vielä erikseen Aamu tv:n lähetyksessä kertomasta materiaalista ja järjestömme toiminnasta. Tämän lähetyksen katsojamäärät olivat useita satojatuhansia. Helmikuun 17. päivä julkistimme uudeksi kummijoukkueeksemme Hyvinkään Pontevan naisten koripallojoukkueen, joka pelaa naisten SM-sarjaa hallitsevana mestarina. Tämän yhteistyön myötä pyrimme korostamaan entisestään hyvien harrastusten ja terveiden elintapojen merkitystä nuorisollemme. Juhlavuotemme tulee myös näkymään kevään aikana eri tapahtumissamme Hyvinkäällä. Näitä ovat yläkoululaisille suunnattu Sankarisählyturnaus ja yrityksille suunnattu Sankarigolf kilpailu Vanajanlinnassa, sekä kesäleirimme kesäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla Martin ja Puolimatkan kouluilla. Juhlavuoden ohjelmaan syyskaudella palaan sitten myöhemmin.

Tämän vuoden blogeissani kerron joka kerta muutaman tarinan järjestön historiaan liittyen. Tässä ensimmäisessä käsittelen vuosia 1998 -1999. Elämäni Sankari ry perustettiin 24.9.1998 Hyvinkään Tahkon, Nuorisopesis ry:n ja MLL Hyvinkään osaston toimesta. Suurin vaikuttava tekijä oman yhdistyksen perustamiseen oli pesäpallon sopupeliskandaali, jonka vuoksi toiminta-avustuksia päätettiin hakea oman yhdistyksen kautta. Näin myös tapahtui ja ensimmäinen RAY avustuksemme oli suuruudeltaan 500.000 markkaa. Tämä mahdollisesti sitten oman työni muuttumisen kokopäivätoimiseksi vuoden 1999 alusta. Toinen merkittävä tarina liittyy ensimmäiseen materiaaliimme, eli lyhytelokuvaan Kummeleiden kanssa. Olin saanut vihiä, että jonkinlaista yhteistyötä oli Kummeleiden suunnasta kyselty, eikä ajatusta ainakaan ollut tyrmätty. Niinpä otin yhteyttä Kummeleiden Timo Kahilaiseen ja sovimme tapaamisen heidän treenikämpilleen Tampereelle. Palaveri sujui hyvin ja päädyimme toteuttamaan ”Sankarit videolla” nimisen lyhytelokuvan, jossa roolihahmoina seikkailivat tutut Kummelihahmot Speedy ja Saku. Materiaalista tehtiin toivomukseni mukaan sellainen, jonka avulla päästiin päihdeoppitunneilla keskustelemaan nuorten kanssa tärkeistä asioista kuten kavereiden merkityksestä, omista valinnoista ja nuorta suojaavista tekijöistä. Videon valmistuttua järjestimme suuren tiedotustilaisuuden Helsingin Diakoniaoppilaitoksella ja saimme paikalle hyvin arvovaltaisen kutsuvierasporukan, lähinnä ensimmäisen puheenjohtajamme Mauri Oksasen suhteiden ansiosta. Sittemmin kyseinen VHS video lähetettiin ilmaiseksi kaikkiin Suomen yläkouluihin itse valmistamamme ohjaajan oppaan kera. Järjestömme sai paljon tunnettavuutta noina vuosina uuden materiaalin avulla. Erilainen ja uusi materiaalimme myös kirvoitti keskustelua ehkäisevän työn sisällöistä. Me lähestyimme asiaa huumorin kautta ja tämä ei kaikissa oppisuunnissa ollut hyväksyttävä asia.

Henkilökohtaisesti tämän vuoden alku on lähtenyt myöskin vauhdikkaasti liikkeelle. Monipuolista kuntoilua on tullut harrastettua ja onnekseni olen saanut pysyä terveenä. Kuntotennissarjaa ja kaukalopalloa olen pelannut aktiivisesti ja hyvin kilpailuhenkisesti kuten minulle on ominaista. Kaukalopallon suhteen nyt aletaan virittelemään kuntohuippua kohdilleen, sillä maaliskuun lopussa pelataan Jyväskylässä jälleen ikämiesten SM-mitaleista. Aion muuten pian liittyä Facebookiin. Olen tietoisesti pysytellyt tästä erossa ja luottanut sen kaatuvan ennen pitkää. Näin ei kuitenkaan taida käydä, niinpä ei auta kuin liittyä mukaan. Profiilini tulee kuitenkin olemaan koko lailla työminäni, joten oman elämäni arkisia kommelluksia tuskin tullaan siellä liiemmin käsittelemään. Ennakkovaroituksena kutsun tuttujani kavereikseni jo nyt. Käynnistynyt vuosi on oman työurani 20. vuosi Sankareissa. Kiitollisena ja nöyränä lähden jokaiseen työpäivään. Välillä itseänikin ihmetyttää se, että tämä työ tuntuu edelleen pirun mukavalta.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Henrik Norrena