Selvästi oman elämän kingi

OSAVUOSIKATSAUS 1/4

26.3.2019

Maaliskuun 2019 loppua elellään ja ensimmäinen neljännes tästä vuodesta alkaa pian olla taputeltuna. Toiminnallisesti olemme hyvin aikataulussamme ja aika lailla viime vuoden tahtiin olemme edenneet. Päihdeoppitunteja olemme pitäneet jo lähes 200 kpl, joissa olemme kohdanneet noin 3.000 ihmistä. Päihdekuplatapahtumia olemme onnistuneesti olleet toteuttamassa sekä Keravalla että Järvenpäässä. Ensi viikolla starttaa sitten Hyvinkään oma päihdekupla. Tässä toimintamallissa on kyse moniammatillisesta yhteistyöstä, sillä mukana toimintaviikkoa toteuttamassa ovat kanssamme mm. seurakunta, oppilashuolto, nuoriso- ja liikuntapalvelut. Kevät on toiminnassamme vilkasta aikaa juuri tapahtumien valmistelujen ja käytännön toteuttamisien kanssa.

Valtakunnallisesti näin alkuvuodesta on puhuttanut tulevat eduskuntavaalit, joissa mm. syrjäytymisen ehkäisyä ja hyvinvointia on nostettu esille muiden tärkeiden asioiden kanssa. Monelle ehdokkaalle nämä teemat ovat sydämen asia ja toiset hakevat näistä irtopisteitä itselleen. Hyvinkäällä pidettiin mainiosti onnistunut Kasvatetaan yhdessä? -avoin vanhempainilta, jossa itsekin olin puhumassa juuri hyvinvoinnin sekä terveyden aiheista. Esiin nousi painokkaasti kasvavat haasteet nuorten nukkumisen, liikkumisen ja energiajuomien käytön suhteen. Olimme aika lailla yhtä mieltä vanhempien kanssa siitä, että jotain tarttis tehrä, näin ei oikein voi jatkua. Yläkoulunuorista Hyvinkäällä jo kolmannes menee arkisin nukkumaan klo 24 tai myöhemmin. Liikkuminen sen sijaan on hyvin polarisoitunutta, jossa hyvin passiivisten nuorten osuus on jo lähes 20 % kaikista. Onneksi tilaisuudessamme oli myös nuoria kertomassa näkemyksiään ja yhdessä haimme ratkaisuja visaisiin haasteisiin, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Valtakunnallisesti puhuttaa myös huumausaineet ja erityisesti uutisoinnit niiden käytön lisääntymisestä sekä huumausainekuolemat. THL:n raportin mukaan näin nimittäin on ja erityisasemaan nousevat kannabistuotteet, amfetamiini ja lääkeopioidit. Valtakunnallisen ehkäisevän päihdetyön verkoston järjestöjohtajien kokouksessa keskustelimme mm. tarpeesta saada uusi huumestrategia pikaisesti päivitettyä. Edellinen päivitys on vuodelta 1997, joten kyllä on syytäkin. Suomessa keskustellaan nyt kovasti myös piikityshuoneiden tarpeellisuudesta erityisesti suurten kaupunkien osalta. Itse koen tämän hieman oudoksi tavaksi ratkoa tämä ongelma. Muunlaisiakin ratkaisumalleja on tukea ja auttaa huumeriippuvaisia ihmisiä.

Sankareiden toiminnassa kevät tarkoittaa myös vuosikokousta, jossa henkilövalinnoista päätetään. Uskoakseni hallituksemme on jatkamassa samoilla voimilla ja hyvä niin, koska meininki on ollut varsin hyvä. Olemme myös kartoittamassa parhaillaan jäsenistöämme, johon kuuluu tällä erää 23 jäsenyhdistystä. Suurimmat tahot kartoitetaan tänä vuonna ja ensi vuonna jatketaan muiden kanssa. Oma Sankarigolfimme lähestyy myöskin ja kilpailu pelataan Linna Golfin kentällä 15.5.2019. Tänne mahtuu hyvin mukaan ja lisätietoja saa minulta. Kevätkauden päättää tulevat kesäleirimme kesäkuun alussa, joiden valmistelut käyvät myös kuumina parhaillaan.

Alkuvuosi on mennyt vauhdikkaasti tänäkin vuonna niin työrintamalla kuin henkilökohtaisessa elämässä. Omaa kuntoani olen ylläpitänyt aktiivisesti mm. kaukalopalloa pelaamalla. Parin viikon päästä kausi huipennetaan Kuopiossa kokeneiden miesten SM-kisoissa, jonne lähdemme kirkastamaan viime vuotista hopeaamme. Liikkumiseni on pitänyt työkuntoni kohdillaan ja olen kokenut jaksavani hyvin. Monesti mietin niitä ihmisiä, jotka eivät juurikaan viikoittain liiku. Miten mahtaa olla jaksamisen ja hyvänolon tunteen kanssa?

Perheessäni on ollut myös hektistä arjen pyörittämisen ja mm. harrastusten kanssa. Samaan aikaan todella mukavaa ja upeata seurata jälkikasvun edesottamuksia pelikentillä. Juuri tällä päivämäärällä isäni olisi täyttänyt 79 vuotta. Hän jätti ison aukon perheeseemme ja oli todella monella tapaa tukiranka myös minulle. Uskoakseni hän on kuitenkin hyvin perillä perheeni tekemisistä. Ensi kesän ammattiin valmistujaisjuhlat perheessämme kokoaa taas sukuamme yhteen ja on erityisen mieluinen juhla meille kaikille. Näiden juhlien valmistelut ovat juuri alkamassa ja ilmassa on iloista odotusta. Samaa iloista odotusta koen aina keväisin lumien sulaessa ja auringon valon lisääntyessä. Kesää kohti mennään vääjäämättä.

Nautitaan keväästä ja iloitaan arjen pienistäkin asioista!

Henrik Norrena