Selvästi oman elämän kingi

MARRASKUISET TERVEISET


Tätä kirjoittaessa lähestytään marraskuun puoltaväliä. Olen nyt saanut hiukan etäisyyttä syyskuisiin juhliimme ja heti niiden perään käynnistyneisiin Eksoten alueen teemaviikkoihin. Lokakuu on perinteisesti ollut osaltamme vuoden kiireisin kuukausi. Niin oli tänäkin vuonna. Päihdeoppitunteja kertyi lokakuulle kaikkiaan kunnioitettavat 108 kpl, joilla tavoitimme noin 2.000 ihmistä. Suurin osa oppitunneista kohdentui suunnitellusti Eksoten alueen kuntiin. Näiden teemaviikkojen perään toteutimme vielä lapsille suunnatun syyslomaleirin Hyvinkäällä, nyt jo neljättä kertaa peräkkäin.

Juhlaseminaarimme hotelli Sveitsissä toteutui suunnitellulla tavalla. Hieman jäimme omista vieraiden tavoitemääristämme, mutta tärkeintä oli, että juhlapäivämme onnistui. Juhlan aikana ehdin monta kertaa miettiä kulunutta 20 vuotta ja kaikkea sitä mitä olemme saaneet aikaiseksi. Juhlapuheista ja ihmisten kommenteista olen saanut niin paljon positiivista palautetta toimin-nastamme, että en tohdi edes kertoa kaikkea. Haluan tässä vielä esittää kiitokseni kaikille vieraillemme ja meitä juhlapäivänä muistaneille. Elämäni Sankarista on kehittynyt melkoinen ehkäisevän työn ja hyvinvoinnin edistämisen toimija, josta voimme olla aidosti ylpeitä.

Syksyn kouluvierailuista on jäänyt mieleeni sellainen epäkohta, että vanhempainiltamme eri puolella eivät ole oikein ”vetäneet väkeä” tänä syksynä. Olemme keskuudessamme pohtineet kovasti mistä tämä voisi johtua. Syitä ja selityksiä löytyy varmasti paljonkin. Tavallaan minua ihmetyttää kovasti se, että vanhempia ei tunnu kiinnostavan kuulla omien lastensa tuoreiden hyvinvointikyselyiden tuloksista. Kyselymme tuloksista nousee varsin paljon sellaista tietoa, jota ei oikein mistään muualta ole saatavilla. Pohtimisen paikka tämä on tietenkin meillekin. Tulosten jalkautukseen kaivataan varmastikin uusia toimintatapoja.

Kiireisen loppuvuoden yhteydessä olemme samaan aikaan valmistelleet kuumeisesti jo tulevaa vuotta. Joulukuussa arvioimme omaa kokonaisuuttamme laajasti ja teemme johtopäätöksiämme toimintavuoden onnistumisesta. Toimintaympäristön muutosten kanssa on koko ajan oltava tarkkana, koska maailma tuntuu muuttuvan niin kovalla tempolla. Tätä kirjoittaessa oloni on optimistinen ensi vuotta ajatellen ja varmuudella joitain uudistuksia tullaan ensi vuonna näkemään. Iso odotus kohdistuu tietenkin avustuskeskus STEA:n tulevaan avustusesitykseen 2019, joka julkaistaan piakkoin. Toimistollamme on arkea piristänyt reipas sosionomiopiskelija Johanna Pohjanmeri Hyvinkään Laurean Ammattikorkeakoulusta. Johannasta on ollut iso apu meille päin tämän työharjoittelun aikana. Uskon, että vastavuoroisesti hänkin on saanut harjoittelustaan paljon irti.

Kerroin jo aiemmin, että olen tehnyt oman paluuni tänä syksynä kaukalopallon Helsingin alueen ikämiessarjoihin. Näitä pelejä on kovasti pelattu ja samalla totutettu kroppaa taas myöhäisiin iltaliikuntoihin. Vuonna 2015 kehitimme kahden kaverini kanssa ”Stay Strong” -tennisturnauksen meille kolmelle, koska ikinä ei tuntunut aikaa peleillemme löytyvän. Nyt pelasimme sitten jo IV osaturnauksen tällä kertaa Hyvinkäällä. Tarkoituksemme on pelata 10 vuoden ajan tätä kilpailua ja nimensä mukaisesti tavoitella kunnossa pysymistä näiden vuosien aikana. Välitilinpäätös on, että hyvällä tiellä ollaan. Omien lasten pelejä ja harrastamista on myös ollut ilo seurata. Näitäkin pelejä on kiitettävästi riittänyt eri puolella Etelä-Suomea. Nuorimman tyttäreni kautta pääsemme nauttimaan myös hänen teatteriesityksistä, joten monipuolista meininkiä on kotirintamallakin ollut.

Hyvää talven jatkoa toivottaen!

Henrik Norrena