Selvästi oman elämän kingi

Juhlan aika

20.09.2018

Tällä viikolla se tapahtui. Toimistollemme nimittäin saapui ensimmäinen omaa tuotantoa oleva kirja toiminnastamme. Kirjan nimeksi tuli pitkän pohdinnan jälkeen Elämäni Sankari – intohimoista ja aitoa päihdekasvatusta nuorten hyväksi. Kahden vuoden mittainen projekti on nyt saatu päätökseensä ja voin sanoa olevani helpottunut. Samalla tunnen jännitystä ilmassa, sillä kirjaamme ei vielä ole lukenut kuin muutama ihminen ja palautteita lukukokemuksesta en vielä ole saanut. Aika näyttää miten kirjamme otetaan vastaan. Virallinen kirjan julkistaminen tapahtuu juhlasemi-naariimme yhteydessä hotelli Sveitsissä perjantaina 21.9.2018.

Tämän viikon lopuksi vietämme Sankareiden juhlapäivää tyylikkäästi uusitussa hotelli Sveitsissä. Olemme rakentaneet päiväseminaarin klo 12-16 välisenä aikana ja sen päälle klo 18 alkavan iltajuhlan. Päiväseminaarissa käydään Sankareiden historiaa läpi, julkistetaan kirjamme ja paneudutaan tulevaisuuden haasteisiin. Näistä tulevaisuuden haasteista meille ovat kertomassa tulevaisuustutkija Ilkka Halava ja myötätuntotutkija Miia Paakkanen. Henkilökohtaisesti odotan todella innolla juuri tätä tulevaisuusosiota. Kaikessa mystisyydessään se on todella kiehtovaa. Seminaarin antia ovat myös Pohjoispuiston musiikkiluokan musiikkiesitykset päivän aikana. Päiväseminaarimme juontaa pitkäaikainen kummimme Matti Malminen, joka työskentelee Konecranesin johtotehtävissä. Iltajuhlassamme vaihdamme hieman vapaalle. Juontajaksi saapuu Minna Frimodig, joka myös esiintyy illan bändimme kanssa, joka tottelee nimeä Arto Bryggare § 110 metrin aidat. Illallisen jälkeen saamme nauttia huikeista esityksistä Hakasirkuksen, Hyvolin ja Dance Artin aikuistanssiryhmän myötä. Illan pääesiintyjämme stand up koomikko Ilari Johansson ottaa lavan haltuun klo 20 aikoihin hieman ennen bändiämme. Uskon, että ikimuistettava juhlapäivä on tulossa.

Kaiken juhlahumun keskellä syksyämme on värittänyt koulutyön toteuttaminen eri kunnissa, toimintamenetelmiemme päivittäminen, Eksoten teemaviikkojen rakentaminen, syyslomaleiriin valmistautuminen ja ylipäätään vuoteen 2019 valmistautuminen. Kiirettä on pitänyt ja välillä on tuntunut myös hieman raskaalta. Nyt todellakin tehdään vuoden kiireisintä aikaa osaltamme. Alkusyksyn yksi kohokohta oli ehdottomasti Hyvinkäällä toistamiseen toteutettu Red Carpet filmifestivaali. Tähän liittyen Red Carpet golfin yhteydessä käytiin huutokauppa, jonka tuotto ohjautui järjestöllemme. Saimme peräti 11.000 euron potin, mikä yllätti villeimmätkin ennakko-kaavailuni. Tämä päättyvä vuosi 2018 on strategiajaksomme 2018-2020 ensimmäinen toimin-tavuosi. Toimintavuoden arviointia on tehty jo kevätkaudella ja loppuvuodesta toteutamme kattavamman arvioinnin. Kokonaisuudesta voin kuitenkin jo sanoa, että olemme onnistuneesti toteuttanut itse asettamiamme toimintastrategioita tämän vuoden osalta.

Aiemmissa blogeissani harrastin historiamme tarkastelua ja kerroin yksityiskohtaisia tapahtumia vuosien varrelta. Olen nyt visusti päättänyt, että juhlaseminaarimme jälkeen painopisteeni siirtyy vahvasti nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Siellä riittää monenmoisia haasteita järjestöllemme. Mielenkiintoista on mm. rahoitusten mahdollinen muuttuminen tulevaisuudessa, jos rahapelaamisen tunnistettavuus (ikärajavalvonta) toteutuu. Tästä arvioidaan tulevan järjestöille miljoonien eurojen avustusvajetta. Toimintaympäristön nopea muuttuminen on myös hyvin haasteellista järjestötoi-mijoille. Muutoksessa on pysyttävä mukana ja omaa toimintaa on tarkasteltava kriittisesti tiuhaan.
Onneksemme omat perustuotteemme ovat kunnossa - siitä on hyvä jatkaa.

Henkilökohtaisella tasolla jaksamiseni on ollut koetuksella tässä viime aikoina. Uskon kuitenkin, että pahin kiire / paine on jo takana tämän vuoden osalta. Samalla kun järjestömme juhlii 20 v taivaltaan on minulla omalta osaltani juhlan paikka, kun olen saanut olla 20 vuotta saman työnantajan palveluksessa. Voin sanoa, että on tämä ollut värikäs matka. Omaa jaksamistani olen yrittänyt tehostaa liikkumalla paljon. Teen paluuta tänä syksynä Helsingin alueen kaukalopallo-sarjoihin useamman välivuoden jälkeen. Vaikka näitä pelejä pelataan myöhäiseen aikaan niin niistä saatava energialataus menee kuitenkin nautinnon puolelle. Kotirintamallani on eletty muutosten aikaa nuorimman poikani aloittaessa ammattiin valmistavat opinnot. Päivät täyttyvät edelleen lasten harrastuksissa mukana olemalla lähinnä kuljetus- ja kannustustehtävissä. Jotenkin nuo tehtävät eivät koskaan ole tuntuneet raskailta.

Hyvillä mielin tulevaa syksyä odottaen!

Henrik Norrena