Selvästi oman elämän kingi

Lyhytelokuvamateriaalit

Lyhytelokuvat on tarkoitettu nuorten kanssa käytävien päihdekeskustelujen virikemateriaaleiksi. Elokuvia voit hyödyntää monipuolisesti päihde- ja mielenterveysasioiden käsittelyssä kouluissa, oppilaitoksissa, vanhempainilloissa, koulutustilaisuuksissa ja verkostotapaamissa.

Elokuvia ei suositella esitettäväksi ilman, että sen sisällöstä käydään katsojien kanssa keskustelua. Elokuvat saattavat aiheuttaa joissakin katsojissa ahdistusta, joten purkukeskusteluun on hyvä varata riittävästi aikaa. Mikäli mahdollista, katsojille on hyvä tarjota mahdollisuutta keskustelutukeen myös jatkossa.Kiusaus (2012)

"Kiusaus" elokuvassa seurataan kaverusten Jannen ja Ilkan elämää opiskeluiden lomassa. Oppilaitoksessa tapahtuva jatkuva kiusaamisen vaikuttaa Janneen ja johtaa monenlaisiin ongelmiin. Miten käy ystävyydelle? Mitä olisi voinut tehdä toisin? Elokuva herättää tietoisesti enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia. Näin ollen elokuvan purkaminen keskustellen on tekijöiden tavoite.

Elokuvan on tuottanut Kinoproduction Oy, käsikirjoittanut Sankareiden idean pohjalta Ari Wahlsten, ohjannut Joonas Kukkonen, kuvannut Jyrki Arnikari ja päärooleissa ovat Joel Hirvonen, Elias Salonen, Anton Thompson-Coon, Nicke Lignell ja Marjut Komulainen.

Elokuva on suunnattu yläasteille, lukioihin ja II asteen oppilaitoksiin. Elokuvan kesto on 19 min.

Keskustelun tueksi:

Lyhytelokuvaa voit hyödyntää monipuolisesti päihde- ja mielenterveysasioiden käsittelyssä kouluissa, oppilaitoksissa, vanhempainilloissa, koulutustilaisuuksissa ja verkostotapahtumissa.

Apukysymyksiä keskusteluun:
Millainen elokuva oli?
Oliko elokuva realistinen?
Oliko elokuvassa onnellinen loppu?
Mitä teemoja elokuvassa käsiteltiin?
Miten Ilkka tuki Jannea?
Olisiko Ilkka voinut auttaa Jannea enemmän?
Mitä päihteitä elokuvassa käytettiin?
Oliko Janne riippuvainen? Mistä? Miten se ilmeni?


Diileri (2006)

Diileri on tarina veljeksistä joista toinen ajautuu välittämään huumeita rahoittaakseen oman ja tyttöystävänsä käytön. Tapahtumilla on kohtalokkaat seuraukset.

Kesto noin 15 min. Päärooleissa ovat Reino Nordin, Pamela Tola, Topi Majaniemi, Pirkko Hämäläinen ja Jouko Puolanto.

Apukysymyksiä elokuvan purkukeskusteluun:

Oliko elokuvan tarina realistinen?
Miksi nuorempi veli Kassu halusi kokeilla huumeita?
Millaista tietoa Kassulla oli huumeisiin liittyen?
Onko Internetistä löydetty tieto aina luotettavaa?Miten elokuvan eri henkilöiden (Joonas, Laura, Kassu, äiti, joku muu?) olisi pitänyt toimia eri tilanteissa, jotta elokuva olisi loppunut onnellisesti?
Miten tarina voisi jatkua kunkin henkilön kohdalla?


Terveyden edistämisen keskus ry:n arviota 2006:

"Tuottajan tavoite toteutuu erittäin hyvin Diilerissä, elokuva tarjoaa hyvän pohjan käydä huumeiden käyttöä koskevaa keskustelua, filmi on ammattitaidolla ohjattu ja näytelty. Elokuvan tarina on mielenkiintoinen ja uskottava, tarinan jännitteet ja käänteet pitävät otteessaan loppuun saakka. Diileri sopii yläasteille hyvin päihteitä käsittelevien oppituntien virikeaineistoksi".


Syöksylasku (2003)

Keskustelujen käynnistymiseksi suosittelemme seuraavia kysymyssarjoja käsiteltäviksi elokuvan katsomisen jälkeen.

Orientaatio

Olivatko elokuvan hahmot tuttuja? Voisiko tarina tapahtua oikeasti? Jos ei niin miten muuttaisit sitä?Onko elokuva mielestäsi ikäisillenne sopiva? Mitä tarinasta muistaa parhaiten päivän/viikon/kuukauden päästä?

Päihteiden käytön syyt

Mikä päihteissä ihmisiä kiinnostaa? Vaikuttaako tupakointi muuhun päihteiden käyttöön? Entä muut päihteet toisiin? Mikä sai Veeran ajautumaan huumeidenkäyttäjäksi?

Päihteiden käytön haitat

Mitä Juki mielestäsi halusi? Miten Tomi/Veera/hämähäkkimies/Sinä voisit kieltäytyä päihdetarjonnasta? Oliko Juki tarinan roisto vai yksi avuntarvitsija? Ovatko kaikki päihteet yhtä vaarallisia?

Omien tapojen muuttaminen

Miten Veera olisi voinut poistua kotibileistä/kieltäytyä tarjotusta päihteestä/lähteä hoitoon menettämättä kasvojaan? Olisitko valmis muuttamaan omia päihdetapojasi jonkun muun vaatimuksesta? Mistä asioista Tomi on päässyt / ei ole päässyt eroon? Olisitko valmis ottamaan entisen käyttäjän työkaveriksi/poika- tai tyttöystäväksi/asuinkaveriksi?

Jos sinun pitäisi muuttaa ruokailutottumuksiasi, mitä muut voisivat tehdä avuksesi?


Terveyden edistämisen keskus ry:n arviota 2006:

"Syöksylaskussa tuottajan tavoite toteutuu hyvin, filmi tarjoaa hyvän pohjan käydä nuorten kanssa keskustelua huumeiden käytöstä, filmi on ammattitaidolla ohjattu ja näytelty, elokuvassa on uskottava ja mielenkiintoinen tarina. Elokuvan terveystavoite on konkreettinen ja elokuva herättänee huomion katsojissa. Elokuva soveltuu hyvin yläasteille päihteitä käsittelevien oppituntien virikeaineistoksi. Kaikista elokuvistamme Syöksylasku arviointiin parhaaksi".


Huom! Elokuvamateriaalit saatavilla myös DVD:nä, kysy henrik@elamanisankari.fi

Diileri ja Syöksylasku - DVD:t ovat saatavana myös ruotsinkielisellä tekstityksellä.