Selvästi oman elämän kingi

Voi tätä maailman menoa

Tulihan se syksy sitten vihdoinkin. Meillä se tarkoittaa vuoden hektisintä jaksoa työssämme. Omassa työssäni tärkein juttu on ollut tulevan vuoden avustushakujen valmistelut. Tänä vuonna RAY:n haut tehtiin ensi kertaa sähköisenä ja tästä on jäänyt pelkästään positiivisia fiiliksiä. Avustushaun valmistelu oli aika ajoin haastavaa, koska pelkästään sitä ei työni todellakaan ole. Olemme hakeneet avustuksia hyvin perustellusti ja aitoon tarpeeseen. Toimintaympäristön muutokset ovat olleet tänä vuonna rajuimpia kuin ikinä. Suurta huolta itselleni ovat aiheuttaneet mm. kiristynyt kansainvälinen poliittinen tilanne, ilmastonmuutos, sotatilanteet eri puolella, pakolaisvirrat, talouden taantuma jne. Välillä sitä ihmettelee oikein ääneen, että mikä meitä ihmisiä vaivaa. Ehkäisevän työn näkökulmasta toimintaympäristö on myöskin ollut muutosten kourissa. Koulumaailman muutokset ovat merkittäviä. Opetussuunnitelma uudistus tulee vaikuttamaan koulutyöhön tulevaisuudessa ja samaan aikaan koulutukselta otetaan resursseja pois. Ison haasteen koulumaailmassa tekee lasten ja nuorten liikkumattomuuden ja istumisen lisääntyminen. Yläkoululaisista vain 21 % liikkui yhden tunnin päivässä hengästyen. Alakoulujen puolella vastaava lukema oli 49 %. Nämä tiedot ovat todella huolestuttavia kansanterveyden kannalta tulevaisuudessa. Tiedot perustuvat syksyllä julkaistuun liikkuva koulu tutkimukseen, jossa oli mukana 29 koulua. Kuntakumppaneidemme kanssa toimintaympäristö muuttuu myöskin. Työn alla ovat edelleen mm. kuntaliitos asiat ja Sote-uudistus, joilla molemmilla on vaikutusta järjestöjen ja kuntien yhteistyöhön tulevaisuudessa. Päärahoittajamme RAY fuusioituu myös parin vuoden sisällä Veikkauksen ja Toto-pelien kanssa. Näin ollen avustuskentässä tulee tapahtumaan kaikkien aikojen myllerrys. Viimeisin tietomme on, että avustukset haetaan vielä RAY:ltä normaalisti vuosina 2016 ja 2017. Aika näyttää mitä muutoksia kyseinen fuusio tuo sitten tullessaan.

Alkusyksyn aikana hallituksessamme päivitimme omaa toimintaamme ja tarkistimme toimintastrategiaamme. Suurin muutos on, että nostamme ehkäisevän työmme rinnalle terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen. Tätä työtä olemme tehneet jo pitkään ja siksi muutos on luonnollinen. Toimintalinjoihimme tuli myös pieniä tarkennuksia mm. lisäämme elämänhallintataidoista käytäviä keskustelua ja tavoittelemme tehokkaammin perheiden sekä vapaaehtoisten hyödyntämistä työssämme. Tärkeimpänä työnmuotonamme säilyy edelleen kohtaamistyön toteuttaminen kouluissa ja oppilaitoksissa sekä hyvinvoinnin edistämistyö mm. nuorille suunnattujen liikunnallisten tapahtumien avulla. Päihdekeskustelujen sisällöissä päähuomiomme tulee lähivuosina olemaan alkoholin humalajuomisen ja kokonaiskulutuksen vähentämisessä, kannabiksessa, muuntohuumeissa ja hyvinvoinnin tehostamiseen liittyvissä asioissa. Luonnollisesti nopeat muutokset, ajankohtaiset ilmiöt ja paikalliset tilanteet ohjailevat toimintamme sisältöjä. Pian valmistuvat jälleen vuosittaiset hyvinvointikyselyt Hyvinkään ja Lappeenrannan yläkouluista. Kyselyillä on pitkät perinteet ja ne kertovat ajankohtaisen tiedon alueiden nuorten hyvinvoinnista. Kyselyihin vastaa vuosittain reilut 2.500 vastaajaa, joten merkittävästä otoksesta on kyse. Tutkailin mielenkiinnosta miten päihteiden käyttö on kyselymme perusteella muuttunut yläkouluilla vuosina 2006 - 2014 (Lappeenranta) ja 2009 - 2014 (Hyvinkää). Lappeenrannassa nuorten tupakointi on vähentynyt 6,5 % ja Hyvinkäällä 4,3 %. Alkoholin humalajuomisessa muutokset ovat vielä rajuimpia. Lappeenrannassa humalajuominen on vähentynyt peräti 14,5 % ja Hyvinkäällä 10,6 %. Nuorten kohtaama huumetarjonta oli Lappeenrannassa vähentynyt 2,2 %, mutta lisääntynyt Hyvinkäällä 3,0 %. Mieltämme lämmitti myös se, että päihdekeskusteluja nuoret pitivät entistä tärkeämpinä Lappeenrannassa 9,1 % kasvulla ja Hyvinkäällä 10,3 % kasvulla. Tulkintamme on, että kyllä ehkäisevä työllä on merkitystä ja siihen kannattaa panostaa. Luotamme myös oman työmme vaikuttavuuteen. Vuorovaikutukseen perustuvalla kohtaamistyöllä on vaikutusta kuulijoihinsa. Kyseiset muutokset päihteiden käytön osalta johtuvat luonnollisesti monista muistakin muuttujista, jotka vaikuttavat nuoriin.

Kirjoitukseni otsikolla viittaan pieneen ihmiseen aika ajoin iskevään toivottomuuden tunteeseen. Välillä tuntuu, että kylläpä on vaikeata saada asiat rullaamaan. Mieleni on kuitenkin täynnä toivoa ja uskoa siihen, että kyllä tämä tästä paremmaksi muuttuu. Järjestömme näkökulmasta meillä tapahtuu syksyn aikana paljon positiivisia asioita ja töitä on paljon. Käynnistämme myös uutta toimintaa syyslomaleirin muodossa Hyvinkäällä viikolla 42. Kaikkien näiden positiivisten asioiden myötä jaksan uskoa myös siihen, että tulevat avustushakumme ensi vuodelle toteutuvat suunnitellusti ja kykenemme jatkamaan kehittämistyötämme. Hyvinvoinnin edistäminen ja ehkäisevä työ tulevat olemaan erityisen suuressa arvossaan lähivuosina. Lapset, nuoret ja perheet tarvitsevat tukea selviytyäkseen arjestaan tässä vaikeassa taloustilanteessa. Tässä työssä haluamme olla etujoukoissa. Kannustamme kaikkia kiinnittämään huomiota omaan terveyteensä ja haastamme ihmiset liikkeelle. Näin syksyllä on hyvä aloittaa uusia harrastuksia tai nauttia muuten vain raikkaista syyskeleistä hyötyliikunnan parissa.

Reipasta syksyn jatkoa!


Henrik Norrena