Selvästi oman elämän kingi

Työpajaa ja muuta kehittämistyötä

18.02.2016

Eilen pidimme tämän vuoden ensimmäisen työpajamme liittyen palvelutuotantoomme ja sen tulevaisuuden näkymiin. Tilaisuuden veti Hupposen Timppa liittyen hänen valmistuvaan opinnäytetyöhönsä ja Sankareiden tarjoamiin palveluihin. Sidosryhmiltämme / asiakkailtamme kartoitettiin mietteitä viime vuoden lopulla ja nyt tulokset alkavat olla valmiita. Itseäni lämmitti eniten se fakta, että meiltä tilattuun palveluun vaikutti eniten merkitsevästi asiantuntijuutemme ehkäisevässä työssä, hyvät tuloksemme ja työmenetelmiemme monipuolisuus. Kaikki em. seikat ovat sellaisia, joihin juuri olemme työssämme tähdänneetkin. Täydentävissä kommenteissa oli lisäksi mainintoja, että työmme tukee terveystiedon opetusta, on edullista ja Sankareita suositeltiin muiden koulujen tai oppilaitosten taholta. Erityisen onnistuneeksi palvelunmuodoksi vastaajat kokivat työmenetelmiemme monipuolisuuden, mahdollisuuden palvelumme muokkaamiseen ja eri ikäryhmien huomioon ottamisen kohtaamistyössä. Näistä kaikista oma johtopäätökseni on, että olemme asiantuntijuuden ja osaamisemme tasolla varsin oikealla tiellä.

Tässä alkuvuonna henkilöstömme tosiaan uusiutui ja monenlaista kehittämistä on nyt vireillä mm. viestinnän ja arvioinnin suhteen. Näistä kuullaan sitten myöhemmin lisää. Kohtaamistyömme kehittäminen on jokapäiväistä toimintaa meille ja sitä katsotaan erityisellä tarkkuudella. Tällä viikolla kokeilemme lukiolaisten kanssa konseptia, jossa mukana on kokemusasiantuntija vuorovaikutteisessa tilanteessa nuorten kanssa. Huumemaailmaa lähestytään minun tarinani kautta, jolla uskomme olevan vaikuttavuutta ilman ylidramatisointia, pelottelua tai muuta kohahduttavaa. Uskon, että saamme aikaiseksi vaikuttavat opetustilanteet, joita myös palautteen avulla kartoitamme. Tiedostamme tasan tähän liittyvät sudenkuopat, emmekä ole ensimmäistä kertaa asian kanssa tekemisissä. Tämän kaltaista mm. on vireillä ja myös uusia kouluavauksia on luvassa tässä kevään aikana. Ensimmäisen vuosikolmanneksen osalta näyttää oikein myönteiseltä siinäkin mielessä, että kohtaamistyömme määrät jatkavat vain kasvuaan.

Keskustelu käy kiivaana alkoholiasioiden ja tulevan lakiuudistuksen tiimoilta. Ministeri Rehulan esitystä pidettiin EPT-järjestöverkostossa ihan hyvänä, vaikka siinäkin on kompromisseihin taivuttu. Kyseessä on tosiaan laaja-alainen asia, jossa yritetään yhdistää tuli ja vesi Rehulaa lainatakseni. Yhtälö ei ole mitenkään itsestään selvä ja näkökulmia on puolesta ja vastaan rutkasti. Itse ajattelisin nuorten päihteiden käytön suuntauksiin peilaten, että pitäisikö aika lailla pidättäytyä nykyisen kaltaisen alkoholipolitiikan kannalla. Tarkoittaen siis, että saatavuutta ei tieten tahtoen lähdettäisi parantamaan. Vaarana on, että saatavuuden parantuessa myös nuorisomme reagoi tähän negatiivisessa mielessä. Mielestäni alkoholin haitat yhteiskunnalle, perheille ja yksilöille on sitä luokkaa, että suuret saatavuuden muutokset liberaalisempaan suuntaan todennäköisesti vain lisäisivät haittoja. Ne ihmiset, jotka alkoholia haluavat saada saavat sen kyllä on meillä saatavuus parempaa tai huonompaa. Kokonaan toinen juttu on sitten se, että miten nykyisenlainen alkoholipolitiikkamme vaikuttaa kannabiksen käytön yleistymiseen lähivuosina. Tässä asiassa on jo pitkään ollut nähtävissä negatiivista suuntausta, johon pitäisi päästä vaikuttamaan nykyistä tehokkaammin. Työsarkaa siis riittää.

Valmistautumisemme tuleviin kesäleireihin on jo täydessä käynnissä. Ilmoittautumiset ovat auki ja ohjaajien rekrytointi on myöskin käynnissä. Tänäkin kesänä tulemme palkkaamaan noin 15 nuorta kesätöihin leireillemme. Nämä ovat niitä varmoja kevään merkkejä. Kevään aikana olemme mukana useissa eri tapahtumissa niin täällä Hyvinkäällä kuin muuallakin. Tapahtumat värittävät mukavasti normiarkeamme.

Henkilökohtaisesti oma elämänhallinta projektini on edennyt suunnitellusti. Urheilupuolella kaukalopallossa loppupelit lähestyvät ja Lahden Kortteliliigasta on tulossa ensimmäinen mestaruuteni miehet 40 sarjassa. Huhtikuussa katsotaan sitten missä mennään valtakunnallisella tasolla SM-kisojen myötä. Kevät on kyllä mahtavaa aikaa, kun päivät pitenevät, valoisuus lisääntyy ja ilmat lämpenevät.