Selvästi oman elämän kingi

blogiin.jpg

28.08.2017

Tänään käynnistyi elokuun viimeinen viikko. Kesälomat tuli pidettyä ja töitä on paiskittu nyt jo lähes kuukauden verran lomien jälkeen. Enpä muista yhtä vaihderikasta syyskauden aloitusta, kuin nyt tämän vuotinen. Järjestöllämme puhaltelee melkoiset muutoksen tuulet, joista tarkemmin voin kertoa vasta ensi kuun puolella. Paljon uutta on kuitenkin tapahtumassa. Elokuun puolivälissä pidimme Hirvihaaran kartanolla järjestömme tulevaisuus työpajan, jossa pohdimme erityisesti tulevia strategisia valintojamme lähivuosille. Työpaja oli antoisa ja saimme erittäin hyvää evästystä hallituksellemme näihin valintoihin liittyen. Syyskuun alkupuolella hallituksemme linjaa sitten lopulliset valintamme.

Päihderintamalla on puhuttanut alkoholilain valmistelun kankeus ja varsinkin paikallisella tasolla lisääntynyt sekakäyttöilmiö, josta ei valitettavasti selvitty ilman kuolonuhria. Tapaus oli toki marginaalinen, mutta kyllä merkkejä on laajemmastakin käyttäjäryhmästä. Saatavuutta ajatellen voidaan todeta, että kaikkea on tarjolla ja kauppa käy pimeillä markkinoilla. Järjestömme uskoo asialliseen keskusteluun ja toivoo sitä lisättävän erityisesti kotona lasten kanssa sekä kouluissa. Löysin omista lehtileikkeistäni 2000-luvun alkupuolelta artikkelin Englannista, jossa kerrottiin hoitovuorokausien lisääntymisestä ja hoitoon hakeutuvien ihmisten nuoresta iästä. Näissä tapauksissa kyseessä oli nimenomaan limuviinat, jotka olivat saaneet huikean paljon uusia kokeilijoita ja käyttäjiä. Tämä aihehan on hyvin ajankohtainen nyt täällä meillä. Toivottavasti kyseisen artikkelin faktat olisivat meidän päättäjiemme tiedossa, kun täällä aletaan äänestellä saatavuuden lisäämisestä.

Tuleva syyskausi on järjestömme vuosikellossa vuoden hektisin ajanjakso. Kouluvierailujen määrät lisääntyvät rajusti ja juuri nyt koulukumppanimme vastailevat vuosittaiseen hyvinvointikyselyymme. Saamme arvokasta ajankohtaista tietoa nuorten hyvinvoinnista. Tätä tietoa käytämme sekä seurantamme mittareina että tulevien päihdeoppituntiemme suunnittelun pohjana. Uskon, että tänä vuonna ylitämme ensi kerran 500 pidetyn päihdeoppitunnin rajapyykin. Vuosien saatossa olemme pitäneet ko. oppitunteja jo reilut 5.100 kpl ja tavoittaneet näillä kasvotusten > 150.000 ihmistä. Tänä syksynä valmistelumme ensi vuoden 20v juhlavuoteen vain kiihtyy. Monenlaista on luvassa ja näistäkin informoin tässä syksyn aikana lisää.

Henkilökohtaisesti vietän tänä vuonna vaimoni kanssa 25v hääpäivää. Tästä saavutuksestamme olen kyllä hyvin ylpeä. Kuntoilurintamalla jatkan kaukalopallon, tenniksen ja salibandyn parissa. Tavoitteena olisi myös lisätä omaa lihashuoltoa, mutta aika näyttää tapahtuuko siinä skarppausta entiseen – syytä ainakin olisi. Perheellisenä arki täyttyy lastemme liikuntaharrastuksissa mukana olosta. Kauhistuneena olen seurannut julkista keskustelua lasten liikuntaharrastusten kustannuksista, jotka todellakin ovat karanneet käsistä. Kuulin yhden salibandy pojan isän suusta, kausimaksun Helsingissä olleen viime kaudella 4.500 euroa. Tähän lisättiin sitten vielä pojan jääkiekkoharrastus 4.500 €, eikä matkakuluja ole vielä huomioitu ollenkaan. En ihmettele, että harrastaminen ei ole tänä päivänä kaikille mahdollista. Tässä on todella suuri ongelma olemassa.

Omat odotukseni tältä syksyltä ovat isot. Aiomme valmistautua hyvin ensi vuoden juhlavuoteemme. Omaa jaksamistani tukee säännöllinen liikunta hyvässä seurassa. Tähän panostan myös ja laadin sinne sopivasti kevyitä tulostavoitteita, urheiluhullu kun olen.

Hyvää syyskauden odotusta toivottaen!

Henrik Norrena