Selvästi oman elämän kingi

Syksyn tuntua ja ensi vuoden odotusta ilmassa

Ollaan ylitetty jo lokakuun puoliväli ja syksy on saapunut oikein kunnolla. Katsaus taaksepäin kertoo, että vuoden kiireisin työviikkomme on takanapäin, samoin kuin ensimmäinen syyslomaleirimmekin. Tuo vuoden kiireisin viikko on ollut jo 11 vuoden ajan viikolla 41, jolloin toteutamme Etelä-Karjalassa laajat teemaviikkomme. Tällöin vierailemme useissa alueen kouluissa päihdeoppituntien ja vanhempainiltojen merkeissä. Tänä vuonna tilaisuuksia järjestettiin kyseisellä viikolla yhteensä 54 kpl, joista 4 oli vanhempainiltoja. Vanhempainilloissa oli mukavasti väkeä ja keskustelu nuorten hyvinvoinnista oli vilkasta. Erityisesti jäi mieleen Parikkalan Kirjolan koulun vanhempainilta, jossa paikalla oli peräti 90 ihmistä. Vierailumme oli ensimmäinen tässä itärajan tuntumassa sijaitsevassa koulussa ja ainakin rehtorin puheiden mukaan yhteistyömme saa jatkoa ensi syksynäkin. Järjestöllemme tällainen viikon mittainen maakuntakierros on suuri ponnistus, joka ei onnistuisi ilman apuvoimia. Tälläkin kertaa apunamme olivat Kylmäsen Petri ja Hupposen Timo, joilla molemmilla on pitkä kokemus yhteistyöstä kanssamme. Itseäni jäi mietityttämään paikallismedian nihkeä suhtautuminen nuorten hyvinvointiasioihin. Tarjosimme medialle juttuvinkkinä uutisointia nuorten hyvinvoinnin myönteisestä kehityksestä Eksoten alueella, mutta tämä ei oikein tuntunut mediaa kiinnostavan. Ilmeisesti on niin, että negatiiviset otsikot ”lööpit” tehoavat paremmin ja niistä kirjoitetaan kyllä. Toinen syksyn kohokohtamme oli ensimmäisen syyslomaleirimme toteuttaminen Puolimatkan koululla ja Usmin ulkoilumaastoissa. Leirille ilmoittautui yhteensä 22 lasta, joista pidettiin hyvää huolta syyslomaviikon ajan. Leiripäällikkönä hääräsi ansioituneesti projektikoordinaattorimme Sanni Husari-Kunttu, jonka mukaan leiri ylitti sille asetetut odotukset. Koimme leirin järjestämisen tarpeelliseksi ja mielekkääksi. Vanhemmilta keräämämme palaute oli erityisen positiivista ja ennakoi osaltaan leirin toteuttamista tulevaisuudessakin.

Päihdetilanteessa puhuttaa erityisesti kannabis ja muuntohuumeet tällä hetkellä. Molempien kuntakumppaneidemme alueella tämä näkyy myös. Nuorten asenteissa kannabiskokeilujen suhteen jatkuu myönteinen suhtautuminen ja kokeiluja vähätellään. Samaan aikaan katukaupassa näkyy erilaisten lääkeaineiden ja muuntohuumeiden lisääntyminen. Näistä teemoista ollaan syksyn aikana puhuttu paljon. Joissakin kouluissa aiheet puhuttavat enemmänkin ja niissä ollaan myös jouduttu tekemään toimenpiteitä asioiden korjaamiseksi. Tässä mielessä olemme kokeneet onnistumisen elämyksiä, kun tekemämme työ on johtanut erilaisiin puuttumistilanteisiin. Omassa työssämme asiallisen keskustelun lisääminen, faktatietojen esiin tuominen, asenteiden ravistelu ja vanhempien tavoittaminen ovat avainasemassa. Näkemyksemme mukaan päihdehäiriöille altistuu murto-osa nuorista, jotka jo ennestään ovat olleet kokeiluille myönteisiä. Näiden nuorten harteille kasaantuu sitten muitakin murheita. Toinen ääripää on nuoret, jotka ovat raittiita ja panostavat terveyteensä. Näiden määrät tuntuvat olevan kasvussa myöskin. Päihdekeskustelujen lisäksi hyvinvointikyselyistämme nousi tänä syksynä esiin nuorten elämänhallintaan liittyvät asiat ja niiden negatiivinen kehityksen suunta. Näitä ovat mm. liikkuminen, nukkuminen, viihde-elektroniikan käyttö ja energiajuomat. Olen varma, että murrosikäisten perheissä näistä asioista keskustellaan paljon tänä päivänä. Kaikille vanhemmille toivon voimia ja pitkäjänteisyyttä näiden asioiden parissa.

Tätä kirjoittaessa odotukset ensi vuodesta alkavat jo hieman kuumottamaan. Tärkeimmät avustushakumme ovat käsittelyssä ja päätöksiä alkaa piakkoin tulemaan. Näiden myötä varmistuu tekemämme työn jatko ensi vuonna ja saamme toimintasuunnitelmamme viimeisteltyä. Suurimmat odotuksemme kohdistuvat Raha-automaattiyhdistykseen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, joissa päähakemuksemme ovat. Odotustunnelmia luovat myös kuntakumppanimme Hyvinkää ja Lappeenranta, joista molemmista odotellaan päätöksiä ensi vuoden suhteen. Kuntien taloustilanteet ovat haastavat ja kunnissa arvotetaan nyt ehkäisevän työn asemaa. Tähän liittyy myös pian voimaan tuleva laki ehkäisevän päihdetyön toteutuksesta, joka osaltaan velvoittaa kuntia toimimaan ehkäisevän työn puolesta. Järjestömme osalta olemme valmiita yhteistyölle ja halukkaita kehittämään sitä entisestään. Molempien yhteistyökuntien osalta voimme todeta, että ehkäisevä työmme on ollut tehokasta ja mielekästä jo useiden vuosien ajan. Molemmilla kunnilla toteuttamamme vuosittaiset hyvinvointikyselymme tukevat tätä käsitystä.

Henkilökohtaisesti olen juuri käynnistämässä kaukalopallokauttani kilpapelien osalta. Aikaa on vietetty jäähalleissa kiitettävästi ja nyt alkavat ikämiespelit Lahden kortteliliigan järjestäminä. Kulunut syksy on ollut muutenkin reipasta ulkoilun aikaa, jota lämpimästi suosittelen muillekin. Mielestäni parhaat lenkkeilykelit lähestyvät, kun elohopea saadaan lähemmäksi tuota nollalukua. Voiko parempaa olla kuin iltalenkki raikkaalla syysilmalla ja sen jälkeen lämmin suihku? Omien lasten harrastusten seuraaminen ja mukanaolo niissä on myöskin mielekästä ja tuohon lenkkeilyyn verrattavaa toimintaa, jota en pois vaihtaisi.

Mukavaa liikunnallista syksyn jatkoa!


Henrik Norrena