Selvästi oman elämän kingi

Kevätkausi huipentumassa

10.05.2017

Ihan aluksi tätäkin väylää käyttäen lämpimät onnitteluni vielä Sanni Husari-Kuntun perheelle uuden perheenjäsenen johdosta. Vastuuta tuli kertaheitolla vanhemmille ja paljon. Näin se elämä soljuaa ja on vaihtelevaa päivästä toiseen. Sankareiden arki on ollut kiiruista ja välillä tuntuu, että olisi aikalisän paikka. Tämä vuoden alkukolmannes on ollut hektisin moniin vuosiin. Monenlaista uutta ja perustyössä rapeat 250 päihdeoppituntia ovat pitäneet meitä kiiruisina. Näissä tilaisuuksissamme olemme kohdanneet 4.000 ihmistä. Keväällä on järjestöelämässä usein erilaisia tapahtumia ja niin meilläkin. Omia tapahtumiamme olemme valmistelleet tiukasti ja useita yhtäaikaisesti. Tapahtumamme huipentuvat sitten kesäkuun alun kahteen kesäleiriimme, joihin saimme muuten hienosti valtionapuakin AVI:n kautta! Näillä leireillä kohtaamme kesän aluksi kahden viikon aikana lähes 150 lasta. Kesäleiriemme suojelijana toimii Hyvinkää100v juhlan kunniaksi kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Maailman menoa seuratessa olen huomannut saman hektisyyden kuin omassakin työssämme. Välillä mennään niin, että heikompia hirvittää. Itselleni jäi mieleen yhdestä johtamistilaisuudesta, että teknologian kehitys tuplaantuu parissa vuodessa. Pysy siinä sitten kehityksessä mukana. Päihdeasioiden tiimoilta puhuttaa erityisesti tuleva alkoholilakiuudistus, jota on veivattu kohtuullisen paljon ja eri suuntiin. On kyllä mielenkiintoista todeta lopputulos sitten joskus. Itse kuulun niiden joukkoon, jotka näkevät ehdotetun lain todennäköisesti romuttavan hyvän nykyisen kehityksen suunnan erityisesti nuorten alkoholinkäytön osalta. Käytännön tasolla korviini on kantautunut huolestuttavia viestejä nuorison nuuskan, alkoholinkäytön ja jopa kannabiksen kokeilujen lisääntymisestä pienelle osalla nuorisoa. Nuorimmat näistä ovat olleet 10-12 –vuotiaita, jota on melko vaikea käsittää. Erityisesti tätä kohderyhmää ajatellen en kyllä lähtisi alkoholin saatavuutta lisäämään yhtään. Luonnollisesti myös aikuisväestö tulee kärsimään saatavuuden mahdollisesta lisääntymisestä ja paljon.

Sankareiden vuosikokous pidettiin hiljattain ja samalla sovittiin, että elokuussa kokoonnutaan strategiatyöpajan merkeissä. Toimintaympäristön muutokset, mahdollinen uusi hankkeemme ja tuleva juhlavuosi 2018 vaikuttavat toimintaamme suuresti. Tämän vuoksi toimintamme missio, visiot ja strategiat on saatettava ajan tasalle. Moni kumppanimme, jäsenyhdistyksemme ja muu tukijamme tulee saamaan kutsun elokuun työpajaamme. Kaikesta kiireestä ja epävarmuudesta huolimatta olemme kyenneet toteuttamaan perustyötämme kiitettävällä tasolla. Tästä on annettava kiitoksia koko henkilöstölle.

Henkilökohtaisesti täytyy kyllä todeta, että kevätkausi on ollut raskas. Paljon tapahtuneita muutoksia ja nopealla aikataululla. Oma kuntoilukin on päässyt vähän repsahtamaan, vaikka sieltä Jyväskylän kisoista kaukalopallon SM-mitali (hopea) tulikin. Oli muuten neljäs finaalitappio putkeen, mutta periksi ei anneta. Ilmeisesti liika kiire on vienyt energiaa myös vapaa-ajan toiminnoista. Lasteni harrastuksissa ollaan oltu aktiivisesti mukana myöskin. Mieleeni jäi yksi turnausviikonloppu huhtikuulta. Siinä ajeltiin autolla 500 km ja vietettiin 22 tuntia kahden päivän aikana lapseni harrastuksen parissa. Silti näitä kokemuksia en vaihtaisi pois mistään hinnasta.

Tulevalta kesältä odotan rauhoittumista ja todellista akkujen lataamista loppuvuotta varten. Kokemuksesta voin sanoa, että Sankareiden osalta loppuvuodesta tulee samankaltainen kuin tästä vuoden alustakin. Maltilla vaan ja itseänsä kuunnellen on edettävä kohti kesää 2017. Tätä samaa toivon kaikille niillekin, joilla on samankaltaisia kokemuksia työelämästä.

Hyvää kesän odotusta!

Henrik Norrena