Selvästi oman elämän kingi

Kesää kohti

13.04.2016

Samaan aikaan kevään edetessä lähestyvät myös perinteiset kesäleirimme Hyvinkäällä. Leirit ovat meille tärkeä työn muoto ja leireillämme on jo pitkät perinteet. Tulevana kesänä kohtaamme taas reilut 100 lasta ja palkkaamme nuoria kesätöihin ohjaajiksemme. Tänä vuonna leiritoimintojemme operatiivisesta puolesta vastaa järjestökehittäjämme Sanni Husari-Kunttu, jolla homma on hyvin hallussa. Leireillämme tullaan näkemään uutta ja vanhaa toimintaa sekä toivon mukaan paljon lapsia osallistujina. Leirit toteutetaan yhteistyössä Hyvinkään kaupungin ja Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n kanssa.

Alkuvuoden yhteenvetona voi todeta sen, että toimintamme on saanut paljon uusia tuulia henkilöstömuutosten kera ja perustyötämme (kohtaamistyö) olemme saaneet tehdä ennätysmäärin. Iloksemme olemme saaneet toteutettua uusia avauksia uusien kuntien ja koulujen myötä. Eksoten alueella Lappeenrannassa mukana toimintamme piirissä on peräti 15 koulua, joka on parhain noteerauksemme vuonna 2005 käynnistyneen yhteistyön aikana. Imatran mukaan tulo täysin uutena paikkakuntana on otettu ilolla vastaan. Arkemme on täyttynyt perustyön toteutuksesta, eri tapahtumien suunnittelusta ja toteutuksesta, kehittämisestä ja viestinnän tehostamisesta. Järvenpään seurakuntaopistolta saimme sellaisen työharjoittelijan (Niklas Väyliö), että kaveri on suorastaan virtuaalimaisesti laittanut meihin lisävipinää. Kevätkauden huipentavat perinteiset tapahtumamme sankarisählyn ja –golfin merkeissä sekä tietysti päihdepäivät Helsingissä. Osana laajoja hankkeitamme peluutamme yläkoululaisten sankarisählyturnaukset sekä Hyvinkäällä että Lappeenrannassa. Tapahtumat kokoavat noin 1000 oppilasta luokkajoukkuein mittelemään sankarisählyn paremmuudesta. Kyselyidemme perusteella ko. tapahtumat parantavat osallistuvien luokkien luokkahenkeä ja samalla tarjoavat osallistuville mukavan liikunnallisen päivän. Yrityksille ja yhteisöille suuntaamamme sankarigolf on järjestömme varainhankintaa. Tämän vuoden tuotto ohjataan kesäleiriemme ilmaispaikkoihin (vähävaraiset, ongelmia kohdanneet perheet) ja Hyvinkään sairaalan lastenosastolle. Kilpailu on samalla allekirjoittaneen juhlakilpailu oman 50v merkkipäiväni kunniaksi.

Alkuvuoteen kuuluu myös osallistumisia päihdepolitiikkaan sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla. Valtakunnallisilla tasolla tämä tarkoittaa lähinnä vaikuttamista EPT-verkostossa ja mahdollisesti sen eri teemakokouksissa. Koen tämän hyväksi tavaksi vaikuttaa ja verkostotyö on antoisaa. Paikallisesti olen nimettynä jäsenenä Hyvinkään kaupungin EHKÄPÄ työryhmässä. Ryhmä vastaa toimielimenä ehkäisevän päihdetyön lain toteutuksesta Hyvinkäällä. Parin pidetyn kokouksen jälkeen voin todeta, että istun oikeassa paikassa noissa kokouksissa. Tuleviin kokouksiin tulemme myös tekemään omia toimenpide-ehdotuksiamme asioiden eteenpäin viemiseksi Hyvinkäällä. Kaiken kaikkiaan vaikuttamistyön näkökulmat ovat osaltani mielenkiintoisia ja toivon, että minulla riittää niihin annettavaa.

Päihdepolitiikassa on keskustelu käynyt kovana erityisesti tulevan alkoholilakiuudistuksen takia. Toisaalta huudetaan liberaalimman alkoholipolitiikan puolesta ja toisaalta kannatetaan säätelyä sekä tiukennuksia tulevaan lakiuudistukseen. Oma mielipiteeni on vain vahvistunut samaan suuntaan kuin A-klinikkasäätiön johtavan ylilääkärin Kaarlo Simojoen. Hän kommentoi asiaa mainiosti ”kenen oikeasti tarvitsee saada alkoholia yhtään helpommalla?”. Alkoholin haitat ovat kiistattomat ja sen haitoista kärsitään hyvin laajasti. Silti jo pelkkä keskustelu aiheesta nostaa monella karvat pystyyn. Mielestäni tämä kertoo vain siitä, että asiat eivät ole isolla osalla suomalaisista kunnossa suhteessa alkoholiin. Toinen iso meneillään oleva asia on tuleva rahapelifuusio RAY:n, Veikkauksen ja Fintoton suhteen. Jotkut järjestöt ovat kovasti osallistuneet jo tulevaan rahanjakoon pönkittääkseen omaan asemaansa. Itse näen asian niin, että valmistelussa tulisi olla täysi työrauha sitä tekevillä. Kyllä he sitten lausuntoja ja apuja meiltä ammattilaisilta pyytävät. Parhaillaan onkin menossa STM:n lausuntokierros tulevista avustusasetuksista, joihin järjestöt voivat halutessaan lausua. Tulevalta uudelta rahapeliyhtiöltä eniten odotan järjestöjen tasapuolista kohtelua ja ehkäisevän työn resurssien turvaamista tulevaisuudessa.

Henkilökohtaisesti omat tavoitteeni elämänhallinta-asioissa ja urheilupuolella täyttyivät vähintäänkin kohtuullisesti. Kaukalopallossa palkintokaappiini täydentyi kahdella SM-hopealla ikämiessarjoissa. Vaikka finaalit nyt hävittiinkin, niin kyllä kokonaisuuteen täytyy olla varsin tyytyväinen. Kesän lähestyessä aion lisätä juoksulenkkieni määrää ja nauttia muutoinkin monipuolisesta liikkumisesta. Golfin suhteen edetään maltilla, ettei golfkärpänen pääse puraisemaan liian syvältä.


Hyvää kesän odotusta!


Henrik Norrena