Selvästi oman elämän kingi

Joulun ja avustuspäätösten odotusta

16.12.2015

Tätä kirjoittaessa otan tietoisen riskin, sillä kirjoitukseni loppuvaiheessa saan mitä todennäköisemmin tietooni ensi vuoden avustusehdotuksemme. Jos mielialat hurjasti muuttuvat niin älkää ihmetelkö. Toimintavuosi 2015 alkaa olla lopuillaan ja on pienen yhteenvedon paikka. Järjestöllämme on ollut kaikkinensa varsin erikoinen toimintavuosi. Vuoden alun vaikeista lähtökohdista (avustuspäätös 2015) lähdettiin taistelemaan ja toteuttamaan suunniteltuja toimintoja, vaikka resursseihin tuli merkittävä lovi. Henkilöstöä vaihtui ja vahvuus pieneni välillä puoleen lähtötilanteeseen nähden. Kevätkaudella kokopäivätoimisia työntekijöitä oli enää kaksi henkilöä, jotka tekivät sitten neljän ihmisen töitä. Onneksemme ulkopuoliset asiantuntijamme ja työharjoittelijat olivat käytettävissä silloin, kun tarve oli suurin. Syyskaudella tilanne sitten helpottuikin, kun saimme Husari-Kuntun Sannin takaisin. Kaikista haasteista huolimatta voi sanoa, että suoriuduimme toimintavuodesta kaikkinensa kiitettävällä tavalla.

Viime vuonna aloitimme ryhtiliikkeen arviointitoimissamme. Pitkin vuotta arviointityötä tehostettiin, pidimme mm. kaksi itsearviointia ja palvelutoiminnastamme aloitettiin tekemään opinnäytetyötä Humakin ylemmällä AMK-tutkinnolla. Tähän liittyi laajempi kysely sidosryhmillemme ja verkostoillemme.Vuoden 2015 suurimmat onnistumiset liittyivät organisaatiomuutoksen onnistuneeseen läpiviemiseen, kohtaamistyön toteutukseen yläkouluilla ja ammattikouluissa, yhdistyksen ilmeen uudistamiseen sekä pitkän aikavälin päihdekulttuurin muutoksen esilletuomiseen. Järjestömme teki vuoden alussa organisaatiotason muutoksen, jossa työmme jäsenneltiin kohtaamistyöhön eri toimintaympäristöissä ja yhdistystoimintaan. Toiminnan keskiöön nostettiin ehkäisevän päihdetyön rinnalle terveys- ja hyvinvointityö, jota toteutimme mm. liikuntatapahtumiemme avulla. Tämä muutostyö osoittautui onnistuneeksi ja sen kehittämistä jatketaan tulevaisuudessakin.

Erityisen hyvin onnistuimme kohtaamistyössämme Hyvinkään ja Lappeenrannan kaupunkien kanssa sekä toisella asteella. Kohtaamistilanteita ryhmäinterventioiden muodossa järjestettiin vuoden aikana 422 kpl ja niissä tavoitettiin > 10.000 ihmistä kasvotusten.Molemmissa kunnissa on nähtävissä pitkän ajan seurannan perusteella myönteistä kehitystä päihdeasioiden tiimoilta. Lappeenrannassa esim. yläkouluikäisten alkoholin humalajuominen on vuosina 2006 – 2015 vähentynyt 32.6 %:sta 11.0 %:iin.Näissä kunnissa toteutamme systemaattisesti ehkäisevän työn toimintamallejamme (Valitsen itse, Terveenä työelämään), joita olemme vuosien saatossa kehittäneet.

Päihdekasvatusohjelmamme, toimenpidesuositukset, kuntayhteistyö ja uuden tiedon lisääminen toimivat. Tulokset ja vaikutukset eivät kuitenkaan vielä näy opetussuunnitelmissa eivätkä sopimukset ole pitkäaikaisia, joten siinä suhteessa voimme ajatella hieman epäonnistuneemme. Kehittämiskohteiksi nostimme mallintamisen ja tuotteistamisen sekä ulkoisen tiedotuksen ja markkinoinnin. Ensi vuoden aikana valmistuva opinnäytetyö palvelutuotannon prosessistamme on konkreettinen työkalu palveluidemme tuotteistamisen avuksi jatkossa.

Tähän loppuvuoteen liittyy haikeuttakin. Pitkään järjestössämme vaikuttanut Jarno Saarinen on päättänyt lähteä etsimään itselleen uusia haasteita. Jarnon työpanos on ollut todella tärkeä järjestömme kohtaamistyön ja kokonaisuuden kehittäjänä. Järjestömme puolesta toivotan Jarnolle menestystä uusiin haasteisiin ja kiitän häntä lämpimästi aikaansaannoksistaan järjestömme hyväksi. Näihin yllättäviin muutoksiin liittyy aina myös mahdollisuus, siksi meilläkin on katseet pidettävä tiukasti eteenpäin.

Oma liikkumiseni koki tänä syksynä hieman takapakkia, kun mursin muutaman kylkiluun pelien tuoksinnassa. Pakotetun tauon jälkeen paikat alkavat jälleen kestää kuntoilua ja se tuo taas virtaa arkipäiviin. Huomenna torstaina 17.12. kotiutuu muuten esikoispoikani armeijasta ja peräti vänrikkinä. Enempää ylpeämpi en jälkikasvun suorituksesta voisi todellakaan olla. Nyt jouluna aion todellakin vain rentoutua perheeni parissa ja ulkoilla paljon. Eiköhän siitä saada hyvä vire ensi vuoden haasteita varten aikaiseksi.

Ai niin se avustuspäätös. Meille esitetään 176.000 € toiminta-avustusta hakemamme 210.000 € sijaan. Esitys on pitkästä aikaa hyvinkin tyydyttävä, suorastaan hyvä. Tästä voi hyvin mielin jäädä tyytyväisenä pienelle tauolle ja hengähtää hieman.

Rauhallista joulua ja hyvää tulevaa vuotta 2016!